Cantitatea de deşeuri colectată selectiv de societatea Servicii Publice SA din municipiul Tulcea este de patru ori mai mare în acest an decât cea de anul trecut, ca urmare a colectării selective realizate de populaţie. Sursa: EcoRom
Astfel, dacă anul trecut s-au colectat selectiv 39 de tone de deşeuri pe lună, anul acesta, cantitatea lunară a ajuns la 124 de tone, potrivit directorul societăţii al cărei principal acţionar este Primăria municipiului Tulcea, Cezar Jipa, citat de Agerpres.
''Această creştere se explică prin măsurile de conştientizare a populaţiei luate în 2009, prin dublarea numărului de containere pentru fracţii reciclabile din gunoi, aportul deosebit avându-l şi populaţia”, a spus acesta. Mai mult, anul acesta s-a dat în folosinţă staţia de sortare a gropii ecologice din municipiu.
Astfel oraşul Tulcea a ajuns în prima pătrime a unităţile administrativ-teritoriale din România în ceea ce priveşte colectarea selectivă a deşeurilor.
Încă departe de ţintă
Totuşi, municipiul Tulcea nu şi-a atins încă ţintele europene. ''În prezent, ţinta propusă de Uniunea Europeană pentru colectarea selectivă a deşeurilor de 15% nu este atinsă. Potrivit estimărilor noastre, suntem undeva la 9%, operatorii clandestini având la rândul lor un circa 3%. Nu este treaba societăţii să găsească soluţii pentru eliminarea operatorilor clandestini de deşeuri, ci a autorităţilor naţionale şi locale. Este o chestiune de notorietate publică, pentru că se văd oamenii străzii care colectează cu căruţe saci imenşi de pet-uri. Aceşti oameni nu fac artă deco, ci merg la nişte depozite care funcţionează la graniţa cu legea'', a menţionat Cezar Jipa.
Potrivit sursei, de anul viitor, 25% dintre deşeuri trebuie să fie colectate selectiv, conform cerinţelor Uniunii Europene, în condiţiile în care în unele ţări europene acest grad de colectare a ajuns la 60-75% sau c