Membrii Comisiei de buget-finanţe din Camera Deputaţilor vor să încheie astăzi discuţiile privind Ordonanţa creditelor, astfel încât proiectul de lege să ajungă rapid în plen. Sursa: Shutterstock
1 /.
Pe ordinea de zi a Comisiei se află doar Ordonanţa 50/2010 privind creditele pentru populaţie. Până acum, au fost depuse 140 de amendamente. După ce au calculat cât timp le-ar lua discutarea tuturor amendamentelor depuse, deputaţii s-au gândit că ar avea nevoie de aproape o zi, astfel că s-au decis să acorde câte un minut pentru discutarea fiecărui amendament.
Preşedintele Comisiei, Viorel Ştefan (PSD), a declarat, în cadrul discuţiilor, că Ordonanţa ar trebui să se aplice doar creditelor de până la 300.000 de euro.
Eugen Nicolăescu (PNL) nu a fost de acord cu propunerea colegului său, precizând că ordonanţa ar trebui să se aplice tuturor creditelor.
Prezent la dezbateri, Radu Graţian Gheţea, preşedintele Asociaţiei Române a Băncilor, a afirmat că limita de 300.000 de euro este prea mare.
''Sunt de acord cu dumneavoastră că trebuie să îi protejăm pe cei care au luat credite, dar ar trebui protejaţi cei care şi-au luat un aragaz, nu cei care şi-au luat casă de 300.000 de euro'', a declarat Radu Graţian Gheţea.
Alţi deputaţi au mai susţinut că această lege ar deveni discriminatorie dacă s-ar impune limita de 300.000 de euro, astfel că propunerea a fost respinsă. În schimb, a fost aprobată propunerea ca legea să se aplice tuturor creditelor, inclusiv a celor ipotecare, indiferent de valoarea lor.
''Vă mulţumesc în numele doamnei Elena Udrea, care are credite de milioane'', le-a spus Viorel Ştefan colegilor săi, după vot.
Creditu-i ca untu'
Ulterior, a fost eliminat şi amendamentul care prevedea ca în reclamele la credite să fie prezentate şi cifrele legate de costul cre