Primarii din zonele limitrofe Bucureştiului şi asociaţiile de producători vin aproape săptămânal în Sectorul 2 să negocieze pentru câteva tarabe în noua piaţă Obor, a cărei suprafaţă actuală ajunge la 21.500 de metri pătraţi, potrivit ZF.
Cei mai rapizi au prins deja loc. Câteva sute de producători de legume şi fructe au ajuns, unii pentru prima dată, în mijlocul unui cartier cu 10.000 de apartamente de jur împrejur, la o jumătate de oră de mers pe jos.
Cei mai mulţi vânzători au peste 55 de ani, dar sunt şi tineri trimişi de părinţi să dea marfa la oraş. "Am venit din Vrancea pentru prima dată la Bucureşti să vindem nuci. Nu avem o cantitate constantă, depinde cum spargem. Părinţii, care au nuci în curte, le sparg, iar noi le vindem. De obicei dăm 500-600 kg pe săptămână", spune Cristina. La 22 de lei/kg, vânzările Cristinei se ridică la peste 13.000 de lei săptămânal, adică circa 3.000 de euro.
În timp ce producătorii încearcă să golească sacii, muncitorii încep să izoleze termic nivelul de jos al clădirii. "Diferenţele mari de temperatură ne-au determinat să găsim o soluţie de închidere a pieţei, nu cu geamuri şi uşi din termopan, ci cu porţi rabatabile de 24 de metri pătraţi fiecare, la care să renunţăm vara." Parterul nu funcţionează încă la capacitate maximă deoarece constructorii au acoperit zonele de lifturi şi scări rulante cu pereţi din rigips până în momentul în care vor da drumul activităţii şi la etaje. Pe lângă lifturile de marfă, care vor fi accesibile doar vânzătorilor, compania a amplasat şi lifturi de persoane cu capacitate de o tonă, adică 12-14 persoane.
La etajele unu şi doi, fiecare dintre acestea având o suprafaţă de aproximativ 4.800 mp, vor veni până la sfârşitul anului producătorii de carne, brânzeturi şi comercianţii de articole pentru casă. "Pentru magazine rămân circa 2.800 mp pe fiecare etaj. Am avut deja discuţi