Postul Crăciunului începe pe data de 15 noiembrie şi se termină pe 24 decembrie. Este primul post din anul bisericesc. Prin respectarea acestui post, creştinii îşi pregătesc sufletul şi trupul pentru a întâmpina cu toată cinstea şi curăţenia sufletească naşterea Fiului Domnului. Cele 40 de zile ale postului amintesc de postul lui Moise care, pe Muntele Sinai, a aşteptat cuvintele lui Dumnezeu. Conform rânduielilor bisericeşti, pe toată perioada acestui post, miercurea şi vinerea nu se mănâncă nici măcar cu ulei (untdelemn) şi nu se bea vin. Se posteşte, mâncând legume, crude sau fierte, şi tot ce este hrană uscată. În cazul în care se întâmplă ca într-una dintre aceste zile să fie ziua vreunui sfânt, se pot mânca preparate pregătite cu ulei şi vin, dar tot de post. Dacă tot într-o astfel de zi este un sfânt mare este dezlegare la peşte, ulei şi vin. În zilele de marţi şi joi putem mânca preparate gătite cu ulei şi vin, dar nici vorbă de peşte. Numai dacă într-una din aceste zile cade un sfânt, atunci mâncăm şi peşte. În ce privesc zilele de sâmbătă şi duminică putem mânca peşte. În marea sărbătoare a Vovideniei, adică Intrarea Născătoarei de Dumnezeu în Biserică, avem dezlegare la peşte, indiferent în ce zi a săptămânii ar cădea.
Dar, începând cu ziua de 20 şi până pe 25 decembrie, nu se mănâncă peşte în nici-o sâmbătă şi duminică, indiferent dacă va fi vreun sfânt. Postul ne ajută să ne curăţim sufleteşte dar mai ales trupeşte. La prima vedere, pare foarte greu de ţinut postul, dar nu este aşa. În bucătăria românească sunt foarte multe reţete deosebit de gustoase chiar dacă nu conţin ulei, vin, carne, ouă. Nu este greu că ţii post cele trei zile din săptămână: luni, miercuri şi vineri. Să ne imaginăm că plecăm de acasă dimineaţa, după ce am băut doar o cafea, sau un ceai, şi până la ora 12.00-13.00 nu am mâncat nimic.
Atunci putem mânca o