Mii de români asiguraţi care au plătit în spitale sume consistente pentru analize sau medicamente au depus acte prin care cer banii înapoi. Un bucureştean are de luat o sumă-record. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
O lege din 2008 le permite românilor asiguraţi care sunt puşi să cumpere medicamente sau materiale sanitare în spitale să poată recupera banii pe ele. Cazurile de pacienţi care şi-au cerut înapoi banii cheltuiţi sunt de ordinul miilor, însă cele în care li se plăteşte ceva sunt rare. Cei care nu reuşesc să răzbească pe cont propriu cer sprijinul asociaţiilor de protecţie a bolnavilor, care ajung în instanţa dacă e vorba despre recuperarea unor sume mari.
Stenturile "au mers" 6 luni
"Dacă, până acum câţiva ani, bolnavii erau puşi să cumpere medicamente pentru bolile mai grave, acum nu mai există aproape niciun fel de medicament. Reclamaţiile pe care le primim sunt de la pacienţi care şi-au cumpărat inclusiv materiale sanitare, dezinfectante şi consumabile", spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei pentru Protecţia Pacienţilor din România, care adaugă faptul că la asociaţia pe care o conduce a primit 1.300 de sesizări ale unor pacienţi care au cheltuit bani în spitale şi vor să-i recupereze.
O altă nemulţumire este că nu există dispozitive medicale în unităţile sanitare (proteze la ortopedie, valve şi stenturi la cardiologie), deşi există programe naţionale prin care acestea ar trebui asigurate.
Bucureşteanul Gheorghe Prodorom este un exemplu grăitor. Bărbatul de 55 de ani se luptă în instaţă pentru a-şi recupera 26.000 de lei pe care i-a plătit pe stenturi.
"În 2005 am fost internat la Institutul Fundeni şi am făcut o coronarografie din care a reieşit să vasele îmi erau înfundate (două 85% şi unul 70%). Mi-a fost frică să fac bypass şi am ales să mi se pună stenturi." Avea nevoie de trei ste