O dată cu intrarea în Postul Crăciunului, Jurnalul de bucătărie vă aduce un dar: volumul "Reţete alese pentru Post şi Crăciun", a cărui autoare este Simona Lazăr. La prima vedere, cartea nu apare ca o noutate pe piaţa de literatură gastronomică din România, însă originalitatea constă în faptul că ea propune peste 300 de reţete de post şi de sărbătoare (căci în carte există şi câteva reţete speciale pentru Ignat şi masa de Crăciun), care au fost adunate, vreme de aproape două decenii, din satele şi din oraşele ţării, din mănăstirile ortodoxe, dar şi din vechile cărţi de bucate ale românilor.
CREATIVITATEA NEAMULUI ROMÂNESC
Despre volumul "Reţete alese pentru Post şi Crăciun", Simona Lazăr a afirmat: "Este o carte care aduce postul «acasă» în cuhniile oamenilor simpli, demonstrând extraordinara creativitate a neamului românesc (şi) atunci când vine vorba despre bucate. Multe dintre reţete au fost imaginate, de altfel, astfel încât, adăugând sau scoţând unul dintre ingrediente, mâncărurile să poată fi incluse într-o categorie sau alta a postului, cu restricţiile şi dezlegările lui". În carte vom găsi reţete care pot fi pentru postul cel strict din zilele săptămânii, ori pentru duminicile cu dezlegare la untdelemn şi vin, sau chiar bucate care pot însoţi, spre sfârşitul iernii, săptămâna albă, când, cu dezlegare la lactate şi brânzeturi, se va intra într-un alt post important, cel al Paştilor. "Cartea adună reţetarul iernii, cu toate limitările şi bucuriile lui, cu modestia postului strict şi efervescenţa zilei de Ignat ori lumina caldă şi îndestulătoare a mesei de Crăciun", a mai explicat autoarea.
În numărul de azi al Jurnalului de bucătărie găsiţi câteva dintre reţetele acestui volum.
O dată cu intrarea în Postul Crăciunului, Jurnalul de bucătărie vă aduce un dar: volumul "Reţete alese pentru Post şi Crăciun", a cărui autoare este Simona Lază