La trei ani de la izbucnirea crizei financiare, liderii celor mai bogate şi industrializate ţări din lume şi-au dat întâlnire în Coreea de Sud. Sursa: Reuters
Lee Myung-bak, liderul de la Seul, a pregătit summitul G20 în cele mai mici detalii.
Fostul director de la Hyundai este gazda dezbaterilor dintre liderii celor mai mari economii mondiale, ce reprezintă 85% din PIB-ul mondial, relatează cotidianul francez Le Figaro.
Sistemul financiar global şi economia mondială sunt subiectele importante de pe agenda summitului. Sunt însă temeri că reuniunea ar putea isca un "război al monedelor" între China şi Statele Unite. MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Summit G20 şi proteste la Seul
China, a cărui excedent comercial nu încetează să crească, este acuzată că a sub evaluat voit yuanul, în timp ce Statele Unite sunt criticate că au scăzut artificial dolarul ca să-şi ajute exportatorii.
China este din ce în ce mai presată de luni de zile de partenerii săi comerciali să lase să se aprecieze moneda sa în raport cu dolarul american. Acest lucru oferă un avantaj pe piaţă produselor chinezeşti.
Oficialii de la Beijing au respins categori şi în nenumărate rânduri reevaluarea yuanului, pe motiv că vor fi puse în pericol industriile exportatoare şi milioane de locuri de muncă.
Summit-ul va debuta în această seară cu un dineu.
Seulul, o fortăreaţă
Măsurile de securitate la Seul sunt drastice. 50.000 de poliţişti au fost desfăşuraţi în Capitală.
Astăzi, are loc un miting de protest faţă de politicile G20.
Summitul G-20 reuneşte lideri din Africa de Sud, Arabia Saudită, Argentina, Australia, Brazilia, Marea Britanie, Canada, China, Coreea de Sud, Franţa, Germania, India, Indonezia, Italia, Japonia, Mexic, Rusia, Turcia, Statele Unite şi Uniunea Europeană.