Chirurgul nu a fost chemat să-şi susţină punctul de vedere în cazul acuzaţiei de practică defectuoasă
În urmă cu puţin timp, medicul chirurg Octavian Unc şi oncologul Dana Pleş aflau că au fost găsiţi vinovaţi de malpraxis în cazul Mariei Tusă, o pacientă de 44 de ani căreia i-a fost extirpat sânul în urma unei operaţii, în 2008.
Comisia de malpraxis a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Constanţa a stabilit că femeia nu ar fi suferit de cancer la sân, ci de mastoză chistică. Cu toate acestea, investigaţiile din 2008 atestă că era cancer. Mai mult decât atât, expertul chemat de comisie să facă un raport, chirurgul Vasile Sârbu, a spus că operaţia a decurs bine şi că Octavian Unc a parcurs corect toţi paşii medicali. Pentru o mai bună înţelegere a ceea ce se întâmplă de la venirea pacientei la consult şi până la terminarea operaţiei ne-a declarat chiar Octavian Unc. "M-au surprins şi mă intrigă acuzaţiile comisiei de malpraxis. În decizia pe care am primit-o eu nu se argumentează ci se spune că au fost întrunite elemente de malpraxis. Reacţia mea va fi una de contestare a deciziei în instanţă, aşa cum am hotărât împreună cu echipa de avocaţi care mă reprezintă. Am decis să monitorizăm toate ieşirile din presă şi de la televiziune ale celor implicaţi în acest caz, iar replicile mele faţă de toţi aceştia vor fi în instanţă. Nu consider că aş avea duşmani printre colegii mei de breaslă şi nu cred că am făcut vreodată ceva să denigrez vreo persoană, ba, mai mult, am încercat să discut cu toţi pacienţii care erau porniţi împotriva unora şi să-i determin să nu îi desfiinţeze", a precizat Octavin Unc.
Care sunt paşii medicali
Medicul chirurg nu este decât o secţiune a lungului şir de evenimente prin care trece o pacientă. "O pacientă care se trezeşte cu o tumoră la nivelul unui sân, cum este şi Maria Tusă, ajunge la oncolog, ca