Motivarea Curtii Constitutionale permite, in interpretarea Guvernului Boc, ca procedura angajarii raspunderii pe Legea Educatiei sa continue, dar fara finalitate, dupa cum admit chiar reprezentatii PDL. Prima problema: daca procedura continua, PNL, sustinut de PSD, depune motiune de cenzura. Daca Executivul scapa de demitere, se loveste de a doua problema: o noua sesizare la Curtea Constitutionala. Conform Constitutiei, inainte de promulgare, Opozitia poate contesta legea la Curte. Practic, Legea Educatiei poate ajunge din nou pe masa judecatorilor, cu sanse mari sa pice din nou. A treia problema: gestionarea relatiei cu UDMR, care a amentintat cu iesirea de la guvernare daca Legea Educatiei nu va fi adoptata pana la finalul anului.
In ce priveste rezolvarea conflictului intre puterile statului, Curtea Constitutionala a explicat in motivare ca aceasta cerere ii depaseste competenta si a pasat problema in curtea Parlamentului, care va decide daca suspenda sau nu procedura de asumare.
Procedural, Birourile Permanente se vor reuni, cel mai probabil luni, sa ia act de motivarea Curtii Constitutionale si sa decida ce pasi trebuie sa urmeze. Pentru reprezentantii Puterii, transferarea conflictului in Parlament nu constitutie o problema, acestia avand majoritate, fapt care le-ar permite sa continue procedura de asumare. Opozitia va incerca prin diverse artificii legislative sa anuleze procedura angajarii raspunderii, insa decizia finala apartine plenului, unde Coalitia are o majoritate confortabila.
Daca la prima vedere pare ca reprezentantii Puterii au castigat lupta, lucrurile nu stau deloc asa. Situatia se complica pe masura ce procedura legislativa se desfasoara. Conform Constitutiei, Opozitia poate contesta angajarea raspunderii Guvernului pe o lege prin posibilitatea depunerii unei motiuni de cenzura. Daca motiunea trece, Guvernul este demis iar asum