Preşedintele chinez Hu Jintao l-a asigurat pe omologul portughez Anibal Antonio Silva că va avea tot suportul gigantului asiatic pentru a reuşi să treacă cu bine de criza economică. Cu ocazia vizitei delegaţiei chineze, banca portugheză Millennium, prezentă şi în România, a semnat un acord de colaborare cu creditorul chinez ICBC
Economia Portugaliei traversează momente dificile, situaţia fiind ilustrată de încasările bugetare sub ţinte din primele nouă luni. Tabloul este completat şi de o criză la nivel politic, cauzată de aprobarea unui nou pachet de măsuri de austeritate. Astfel, Portugalia este alături de Irlanda în prima linie în lupta pentru supravieţuirea monedei unice europene, scrie Financial Times.
Ideea defragmentării zonei euro era considerată de către economişti ca fiind absurdă. Asta înaintea crizei datoriilor suverane din această primăvară, pentru că în prezent ideea este luată în considerare, dar cu un grad redus de a fi pusă în aplicare. Unii economişti susţin că ţările de la periferia Europei (Irlanda, Portugalia, Grecia) ar putea fi nevoite să renunţe la euro şi să revină la fostele monede pentru a deveni mai competitive. Pentru investitori vestea bună că parlamentul portughez a aprobat bugetul de austeritate a fost eclipsată de o veste proastă: UE a decis să creioneze un mecanism menit să prevină viitoarele crize care i-ar putea îndepărta pe investitori. În cazul unei restructurări, deţinătorii de obligaţiuni vor fi nevoiţi să accepte o reducere a valorii datoriei pe care o deţin. Iar situaţia în care se află Portugalia şi Irlanda începe să îi sperie pe posesorii de obligaţiuni.
"Pieţele tind să perceapă economiile mici ca fiind vulnerabile", explică Vitor Bento, directorul executiv al grupului bancar Sibs şi fost oficial al trezoreriei portugheze. "Anul 2011 va fi unul dificil", spune Bento.
Există şi viziuni optimiste, u