Călin Netzer, autorul peliculei "Medalia de onoare", crede că tandemul va prinde şi spune că l-a scos pe Dinică pentru că filmul era prea lung.
Ieri a avut premiera în România filmul "Medalia de onoare", al doilea lungmetraj realizat de cineastul Călin Netzer.
Cu această ocazie, regizorul a explicat de ce şi-a bazat întreaga campanie de promovare a peliculei pe tandemul Rebengiuc - Iliescu, de ce nu i-a ieşit colaborarea cu celebrul compozitor Philip Glass şi de ce are aşteptări optimiste în privinţa receptării de către spectatorii români a filmului său.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe TIFF: Rebengiuc, premiul pentru cea mai bună interpretare Victor Rebengiuc a fost răsplătit cu premiul pentru cea mai bună interpretare pentru rolul principal din filmul „Medalia de onoare”, al lui Călin Peter Netzer, inclus în competiţia Festivalului Internaţional de Film Transilvania.
EVZ: Cum ai colaborat cu Rebengiuc? Spuneai că a adus actorie şi nu a lucrat pe scenariu. Toate replicile lui sunt identice cu cele din scenariu?
Călin Netzer: Unele replici au fost modificate în perioada repetiţiilor, altele la filmare. Am repetat cu Victor Rebengiuc două-trei săptămâni înainte de filmare. Am discutat şi stabilit de la bun început personajul, iar la filmare a mers totul şnur. O întâmplare semnificativă despre Victor Rebengiuc este secvenţa filmată împreună cu Radu Beligan şi Tatiana Iekel. Scena de vreo cinci minute filmată dintr-un cadru cu cinci pagini de text pentru Rebengiuc. Am repetat de cel puţin 20 de ori şi am tras 20 de duble. Ceea ce m-a fascinat este că Rebengiuc a jucat, interpretat, rostit dialogul identic în toate cele 40 de duble. Fără bâlbe, fără să omită o virgulă din text... Nu ştiu câţi actori din lume sunt în stare de o asemenea performanţă. Şi asta la 77 de ani.
Filmul înseamnă o incursiune într-un trecut