Alimentatia noastra nu este determinata doar de posibilitatile financiare si preferintele personale, ci si de religia pe care ne-o asumam si care ne invata ca nu chiar tot ce se mananca merita sa fie mancat.
Cultura si religia au un mare impact asupra alimentatiei oamenilor din diferite colturi ale lumii, scrie Deutsche Welle.
Fiecare sarbatoare are preparatele sale specifice, bauturi si prajituri speciale. Iata principalele legi care guverneaza meniul din bucataria crestina, evreiasca sau musulmana.
Pestele crestinilor vine de pe taramul mortilor
Candva erau strict definite preparatele ce trebuiau servite, in functie de fiecare sarbatoare. Unele traditii s-au pastrat chiar pana in ziua de astazi.
Crestinii, in principiu, accepta orice fel de aliment. Dar exista si produse alimentare care trebuie evitate in anumite perioade, cum ar fi de exemplu in timpul posturilor, spune teologul german Manfred Becker Hubert.
In zilele de vineri, crestinii nu trebuie sa manance carne, pentru ca Iisus a luat forma umana in Vinerea Mare, intrupandu-se din carne si sange.
Este permis insa a se manca peste, deoarece credinta crestina spune ca "tot ce se afla sub suprafata apei apartine regatului mortii si demonilor", spune Hubert.
Islamul interzice tot ce poate ameti mintea
In general, musulmanilor le este permis sa consume tot ceea ce nu dauneaza organismului. Dar si pentru ei exista interdictii, cum ar fi, de exemplu, consumul carnii de porc, considerata a fi murdara.
De asemenea, musulmanilor le este interzis consumul de alcool. Sociologul Hassan Karachi explica:
"In Coran exista un verset care interzice consumul carnii de porc, al alcoolului si al sangelui. Prin urmare, inainte de consum, carnea trebuie curatata complet de sange. Alcoolul ameteste, iar t