În timp ce autorităţile ne liniştesc cu statistici din luna iunie, care „nu indică o creştere a numărului copiilor părăsiţi de părinţi”, există spitale în ţară unde a devenit necesară amenajarea unui salon special pentru astfel de situaţii. Sursa: SHUTTERSTOCK
Este cazul Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, unde patru nou-născuţi sunt abandonaţi, în medie, lunar, susţine conducerea unităţii medicale. Ca atare, aceştia plănuiesc să amenajeze un salon special pentru copiii părăsiţi şi sănătoşi, până când aceştia vor fi preluaţi de către specialiştii de la Protecţia Copilului. Un număr în creştere de copii abandonaţi a fost reclamat şi de cei de la Spitalul Judeţean Slobozia.
Asta, în condiţiile în care actuala lege privind protecţia drepturilor copilului prevede că niciun copil mai mic de doi ani nu trebuie să fie instituţionalizat, ci trebuie plasat cât mai repede într-o familie, după reglementarea situaţiei juridice: fie la rude mai îndepărtate, fie la un asistent maternal.
Salon pentru abandonaţi
„Vrem să realizăm un protocol cu Direcţia Generală pentru Asistenţa Socială şi Protecţia Copilului referitor la copiii foarte mici care sunt abandonaţi în spital şi a căror identitate nu este stabilită, pentru că nu au fost declaraţi. Chiar dacă sunt sănătoşi din punct de vedere medical, ei nu pot fi preluaţi de către Direcţie deoarece nu au identitate. Noi am stabilit să organizăm un salon pentru aceste cazuri, urmând să solicităm o finanţare din partea Consiliului Judeţean pentru a suporta pentru ei hrana şi îmbrăcămintea”, declara de curând directorul Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU) Constanţa, Dan Căpăţână.
Acesta a explicat că actuala criză a generat un nou fenomen, în afară de cel al abandonului nou-născuţilor: la SJU Constanţa vin părinţi cu copii sănătoşi şi îi lasă în spital pentru că „nu mai au ce să