Persoanele care se confruntă cu acnee severă sunt mai predispuse suicidului, arată un nou studiu publicat în British Medical Journal. Responsabilă de acest risc nu ar fi afecţiunea în sine, ci tratamentul care o combate, bogat în isotretinoină, o substanţă controversată, care, deşi eficientă împotriva acneei severe, a fost asociată cu depresie şi comportament suicidal. Sursa: SHUTTERSTOCK
Numeroase studii efectuate de-a lungul timpului au confirmat acest lucru. Un studiu canadian realizat în 2008 indică faptul că isotretinoina dublează riscul de apariţie a depresiei. Un alt studiu norvegian publicat anul acesta a relevat faptul că depresia şi gândurile suicidale sunt mai severe în cazul tinerilor afectaţi de acnee severă, faţă de cei care nu au această problemă, sugerând că nu tratamentul în sine ar fi vinovat.
Cercetătorii suedezi de la Institutul Karolinska au investigat "suicidul" înainte, în timpul şi după tratamentul cu isotretinoină. Dintre cele 5756 de persoane monitorizate, 128 au ajuns la urgenţe după ce au încercat să se sinucidă. De asemenea, gândurile suicidale ating apogeul înainte cu şase luni de încheierea tratamentului.
"Nu ştim dacă afecţiunea în sine sau tratamentul sunt vinovate de aceste efecte. Singura măsură pe care o putem lua este să monitorizăm atent starea psihică a acestor pacienţi, atât în timpul tratamentului, cât şi cel puţin un an de la încheierea tratamentului", spun autorii studiului suedez.
Acneea este o problemă pentru 80% din adolescenţi în întreaga lume. Deşi în majoritatea cazurilor este vorba despre forme uşoare, acneea severă poate fi desfigurantă şi poate afecta profund viaţa socială a acestora.