Valoarea remiterilor românilor a scăzut cu 15% în primele nouă luni ale acestui an, până la 2,82 miliarde de euro, nivelul minim al ultimilor cinci ani. Şomajul ridicat din Spania şi Italia îi afectează şi pe românii plecaţi să muncească peste hotare. Ei au ajuns să trimită bani acasă strict pentru cheltuielile curente.
Transferurile curente din străinătate către România, cu excepţia celor ale administraţiei publice - majoritatea efectuate de românii care muncesc peste hotare - au ajuns după primele nouă luni la 2,82 miliarde de euro, potrivit datelor Băncii Naţionale a României.
Mai citeşte şi:
Munca la români
Valoarea sumelor transferate este cu 15% mai mică faţă de aceeaşi perioadă din 2009, respectiv 42,5% faţă de 2008, şi a atins cel mai scăzut nivel al ultimilor cinci ani.
În ceea ce priveşte datele lunare, septembrie a consemnat cel mai înalt al remiterilor din 2010, respectiv 352 de milioane de euro. Creşterea faţă de perioada precedentă este explicată şi de faptul că în lunile de vară cei mai mulţi români care muncesc în străinătate se întorc în ţară.
Reprezentanţii operatorilor de transfer de bani spun că numărul de operaţiuni nu a scăzut, însă sumele sunt mult mai mici comparativ cu anii trecuţi. Cei care muncesc peste hotare trimit acum bani rudelor din România numai pentru cheltuielile curente, hrană şi utilităţi. „Înainte îmi permiteam să trimit bani acasă chiar şi pentru economii.
Românii, afectaţi de şomajul din Spania
Acum, cu un salariu mai mic, de-abia pot plăti rata la credit şi îmi mai rămân 200 de euro pentru celelalte cheltuieli", spune Adriana S., ospătăriţă la un local din Alicante, Spania. Principala cauză a scăderii dramatice a sumelor trimise în ţară este rata şomajului care a atins cote-record în state cu largi comunităţi de români, cum sunt Spania şi Italia.
@N