O dată cu sezonul rece şi potenţialele pericole infecţioase, imunitatea începe să devină o preocupare pentru cei mai mulţi dintre noi. Uneori chiar o obsesie! Total inadecvat! Imunitatea este o funcţie esenţială şi permanentă a organismului, la fel ca respiraţia, digestia sau circulaţia.
În consecinţă, nu ar trebui să ne procupe doar în anumite luni ale anului şi să o ignorăm în rest. Imunitatea eficientă este rezultatul activităţii unui organism sănătos şi bine întreţinut, ferit de excese, astfel că imunitatea nu ar trebui nici stimulată, nici cumpărată din magazine.
Şi oare este necesară sau indicată stimularea imunităţii? În mod paradoxal mai multe maladii se produc printr-un răspuns imun supradimensionat sau inadecvat decât printr-o deficienţă imună demonstrată. Şi care ar fi nivelul imunităţii pe care sperăm să îl obţinem prin stimulare? Este el cuantificabil?
Pentru lumea medicală este clar: în prezent nu există un astfel de produs minune universal şi, exagerând puţin, am putea spune că, într-un fel, e mai bine că nu există, pentru că folosirea lui abuzivă ar putea aduce mai multe dezavantaje decât beneficii. În plus nu avem nevoie de el! Ce ar fi ca, în loc să ne "stimulăm" imunitatea, să încercăm să menţinem un organism sănătos, cu o imunitate normală, care în mod cert este suficientă să ne ferească de neplăcerile infecţiilor de sezon!
Există modalităţi de a o obţine? În primul rând, nu sunt cunoscute studii care să certifice că un anumit medicament sau supliment stimulează garantat, la modul general, imunitatea. Procesul imun este atât de vast, presupune interacţiunea unui număr imens de celule, substanţe, mediatori, în tot organismul, cu un număr mare şi divers de inamici. Ar fi o utopie dacă am crede că există un produs care să stimuleze acest proces şi care să funcţioneze pentru toate persoanele la