Lăsatul Secului nu a adus zâmbetul pe buzele pieţarilor şi nici nu a umplut rafturile magazinele cu produse din soia. Decât să dea bani pe fructe şi legume puţine, hunedorenii cumpără mezeluri care „ţin de foame”.
Prima zi de post a fost una obişnuită pentru mulţi hunedoreni, fie consumatori, producători sau comercianţi. În timp ce magazinele de mezeluri nu se grăbesc să-şi înnoiască oferta cu produse din soia, comercianţii din piaţa agroalimentară plâng după clienţi. "Mă aşteptam să crească un pic vânzările, da’ de unde? Abia am vândut câteva kilograme de roşii”, a spus tanti Maria, una dintre vânzătoarele care şi-a încărcat taraba cu roşii, conopidă şi gogonele. Este din Arad şi a venit în Deva cu speranţa că va scoate bani frumoşi pe legumele sale.
Întrebată de crenvuşti sau salam din soia, Tănţica Petre, comerciant, a spus că nu are aşa ceva. „E prea devreme, abia a început Postul şi nu vreau să-mi stea pe raft zile întregi. Dacă vor exista solicitări, probabil voi vinde”, a precizat deveanca.
Spusele celor două femei sunt întărite de Andrei Georgescu. Decât să dea 9,5 lei pe un litru de lapte din soia, bărbatul preferă să cumpere un baton de salam. „Ce să fac cu laptele, că nu ţine de foame?! Mai bine iau mezeluri, că dacă le mănânci numai cu pâine şi tot te saturi”, a spus Andrei.
Cât scoatem din buzunar
Singurii care par să respecte tradiţia creştină par a fi bătrânii. Din cauza pensiilor mici, pentru ei carnea, oricum, nu este un aliment de bază. Îşi deschid portofelele însă doar pentru ce e ieftin. În piaţa agroalimentară din Deva, cele mai mici preţuri sunt la praz, un leu bucata, cartofi, doi lei kilogramul, conopidă, doi lei kilogramul, spanac şi salată, trei lei. La polul opus se află ardeiul, care costă opt lei, roşiile, şapte lei kilogramul, iar castraveţii ajung la nouă lei.