Un proiect prin care se urmăreşte scăderea numărului de copii din România care mor în primii cinci ani de viaţă a fost lansat astăzi de organizaţia Salvaţi Copiii, în parteneriat cu GSK şi Ministerul Sănăţăţii.
Datele statisticile arată că rata deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani este de peste două ori mai mare în România, faţă de media Uniunii Europene.
Prin proiectul "Fiecare copil contează" vor fi derulate acţiuni menite să combată cauzele prevenibile ale deceselor, prin informare şi educare atât în rândul viitoarelor mame, cât şi la nivelul fiecărei comunităţi.
Cea mai ridicată rată a deceselor din UE la copiii sub 5 ani
Mortalitatea infantilă este un capitol sumbru pentru România: suntem ţara cu cea mai ridicată rată a deceselor la copiii cu vârsta de până în 5 ani, din Uniunea Europeană, cu o medie a mortalităţii infantile de peste două ori mai mare faţă de celelalte ţări. Astfel, în timp ce media mortalităţii infantile în Uniunea Europeană este de 4,59 la o mie de născuţi vii, în România decedează 10,1 copii la o mie de născuţi vii.
Rata naşterilor premature, un factor de risc major al mortalităţii infantile, se ridică în România la 9%, dublu faţă de alte state europene, ceea ce face ca ţara noastră să înregistreze cele mai multe decese infantile din Uniunea Europeană. Prematuritatea şi complicaţiile pe care aceasta le induce reduc drastic speranţa de viaţă a celor aproximativ 20.000 de copii care se nasc anual înainte de termen.
De ce ne mor copiii
Vinovate pentru toate aceste decese sunt anomaliile congenitale şi afecţiunile apărute în perioada perinatală, în aproape jumătate din cazuri (48%), bolile aparatului respirator, cele infecţioase şi parazitare (30%), şi accidentele (10%). Situaţia este cu atât mai îngrijorătoare cu cât toate aceste decese pot fi prevenite. @N_