Ioan M., de 65 ani, din Vaslui, în calitate de împuternicit ca administrator la o societate comercială cu sediul în municipiul Vaslui, cu obiect principal de activitate comerţul cu ridicata al cerealelor, seminţelor şi furajelor, a dispus înregistrarea în evidenţele contabile, în perioada mai-august 2009, a mai multor facturi fiscale ce atestau operaţiuni fictive de achiziţie de mărfuri. El a cauzat un prejudiciu de pste 27.000 lei.
Reprezentanţii Gărzii Financiare Vaslui au efectuat o verificare financiar-contabilă la societatea în cauză, ocazie cu care din contabilitatea firmei au fost identificate 14 facturi fiscale de achiziţie de mărfuri (cereale şi îngrăşăminte), în valoare de peste 93.000 lei, de la o firmă din Timişoara, pentru care existau suspiciuni cu privire la legalitatea operaţiunilor. Mai mult, la verificarea efectuată de Garda Financiară Timişoara, s-a constatat că societatea din municipiul Timişoara nu funcţionează la sediul declarat la Oficiul Registrului Comerţului Timiş, fapt pentru care au fost declanşate procedurile de instrumentare ca societate tip „fantomă“.
„În apărarea sa, bărbatul a declarat că toate operaţiunile sunt reale, plata mărfurilor respective a fost efectuată în numerar, dar nu cunoaşte proprietarii mijloacelor de transport înscrise pe facturi. Poliţiştii au audiat persoana indicată ca fiind furnizorul de mărfuri către societatea din municipiul Vaslui, iar aceasta a declarat că nu a semnat nicio factură către această firmă şi nu a avut relaţii comerciale cu reprezentanţii acesteia", a spus Mihaela Ştraub, purtătorul de cuvânt al IPJ Vaslui.
Fiind verificate mijloacele de transport înscrise pe unele facturi fiscale emise de către societatea comercială din municipiul Vaslui, s-a stabilit că acestea nu au fost închiriate şi nici nu au fost puse la dispoziţia vasluianului. Acelaşi l-au constat şi reprezentanţii Gărzii