LECŢIA DE ECOLOGIE. Deşi la prima vedere punga de hârtie pare alegerea mai ecologică, răspunsul corect la dilema de mai sus nu este aşa de simplu. Evz.ro vă prezintă ce se ascunde dincolo de cele două opţiuni de folosit la cumpărături. Sursa: 365days
Chimicalele din punga de hârtie
Hârtia este făcută din copaci. Dar drumul prin care punga de hârtie ajunge pe rafturile magazinelor este lung, sordid şi lasă urme adânci în natură, potrivit presei de specialitate. Astfel, mai întâi copacii sunt marcaţi şi tăiaţi, proces care poate provoca distrugeri masive de habitat, ceea ce afectează mediul pe termen lung.
Buştenii sunt apoi transportaţi şi depozitaţi în locuri unde sunt lăsaţi la uscat timp de trei ani. Apoi sunt secţionaţi în bucăţi mici, care sunt fierte. "Tocana" de lemn care rezultă de aici este amestecată cu acid şi calcar şi, după câteva ore de fierbere, capătă consistenţă. E nevoie de aproape trei tone de bucăţi de lemn pentru a produce o tonă de astfel de "pulpă" consistentă. Aceasta este curăţată cu multă apă, la care se adaugă coloranţi şi apoi bronz. Amestecul devine hârtie brună.
Odată folosite pentru a le recupera, pungile din hârtie puţin imprimate pot fi folosite la crearea compostului sau – în cazul celor imprimate intens – pot fi reciclate. Potrivit specialiştilor citaţi de presa de specialitate internaţională, varianta mai bună este cea a folosirii la compost. „Dacă alegeţi reciclarea, trebuie să ştiţi că acesta este un proces chimic în care se folosesc tot felul de compuşi pentru a separa şi curăţa pulpa de hârtie din care din nou se face hârtie”, au explicat aceştia.
Punga de plastic: păcăleala biodegradabilă
Sacoşele de plastic sunt produse din petrol, o resursă care nu este regenerabilă, fiind făcute din aproape 4% din producţia de petrol din lume. Cel mai mare cost în producerea lor îl reprezintă cel legat de consum