Atunci când tabloidul german Bild a atacat în primele luni ale acestui an statul grec, urmările au fost destul de dure pe plan politic şi încă se resimt pentru cancelarul german Angela Merkel, scrie BBC News. Acum este luată în colimator Irlanda.
În primăvară Bild, cea mai citită publicaţie din Germania, a adus critici extrem de dure la adresa Greciei, printr-o prelegere despre etica muncii, comparându-i pe nemţii eficienţi şi muncitori cu grecii care muncesc puţin şi se pensionează devreme. Mai mult de atât, pentru Bild, Grecia este ţara fraudelor, care, de altfel, au adus economia ţării într-un stadiu în care să nu-şi mai poată susţine cheltuielile publice.
"În ţara noastră, oamenii muncesc până la vârsta de 67 de ani, iar funcţionarii de stat nu primesc al paisprezecelea salariu. Aici, nimeni nu este nevoit să plătească o şpagă de 1.000 de euro (850 de lire) pentru a primi un pat în spital", deschidea tabloidul şirul acuzelor la adresa grecilor.
"Benzinăriile noastre au case de marcat, şoferii de taxi îţi dau bon fiscal, iar fermierii nu profită fraudulos de subvenţiile UE, declarând milioane de măslini care nu există", continua Bild.
"Germania are, la rândul său, datorii mari, dar le putem controla. Asta pentru că ne trezim devreme şi muncim toată ziua."
Acum, cotidianul german Bild îşi îndreaptă atenţia spre Irlanda, în condiţiile în care criza migrează din estul Europei spre vest.
O nouă ţintă
În ediţia de marţi a tabloidului Irlanda era descrisă drept un "copil-problemă" şi deşi tonul este mult mai calm decât în cazul Greciei, îi poate determina pe nemţi să ia atitudine împotriva unui nou bail-out european.
Prelegerile expuse în paginile ziarului Bild cântăresc destul de greu în formarea curentelor de opinie la nivel naţional, iar în cazul ajutorului financiar oferit Greciei, curentul stârnit de Bild a