Localnicii din Albeşti consumă apă din puţuri şi fântâni pe propria răspundere, deşi au fost sfătuiţi de autorităţi să sigileze sursele proprii de apă
Depozitul de deșeuri periculoase de pe raza comunei Albești ar putea afecta potabilitatea apei din puțurile forate la o adâncime mai mică de 20 de metri.
Autorităţile avertizează
Depozitul de deșeuri periculoase descoperit în comuna Albești se află în curtea fostului CAP, la doar câțiva metri de casele unor locuitori din zonă. Cu toate că Primăria Albești a anunțat populația să nu folosească apă din puțurile din curte, nici măcar pentru adăpatul animalelor, mulți dintre locuitori ignoră această indicație. „Am trimis oameni din poartă-n poartă pentru a-i anunța pe localnici de pericolul folosirii apei din puțuri. Acum, rămâne la latitudinea fiecăruia dacă va folosi sau nu apa din puțuri“, spune Marin Constantin, primarul comunei Albești.
În ciuda acestui avertisment, există și localnici care nu văd un pericol în a folosi apa de la puțuri. Este și cazul morarului din comună, care are casa situată la mai puțin de 50 de metri de depozitul de deșeuri. „Beau apă de la puțul din curte, că nu am de unde. Știu de avertismentul primarului, dar nu am ce să fac, folosesc apa de aici pentru consumul meu sau al animalelor. Am forat puțul la 20 de metri adâncime și poate nu este afectată apa la această adâncime“, spune Mihai Bucur (37 ani).
Apa va fi analizată
În urma unei solicitări venite din partea consiliului local Albești, o echipă de inspectori sanitari a prelevat marţi probe de apă din zece puțuri din comună, forate la o adâncime de maxim 20 de metri. „Noi am efectuat probe de apă și vom face analiza fizico-chimică și microbiologică. Vom avea rezultatele în câteva zile. Cu toate acestea, laboratorul de la Slobozia nu poate efectua și probe de pesticide sau metale grele și este nevo