La Muzeul Judeţean „Ştefan cel Mare“ din Vaslui va avea loc cea de-a XXXIII-a ediţie a Sesiunii naţionale de comunicări ştiinţifice „Acta Moldaviae Meridionalis“.
Această manifestare cultural-ştiinţifică de tradiţie a Muzeului Judeţean „Ştefan cel Mare“ Vaslui este dedicată împlinirii a 35 de ani de la deschiderea Expoziţiei de bază şi a celei de cercetare arheologică a instituţiei, a 535 de ani de la victoria lui Ştefan cel Mare de la Podul Înalt, împotriva turcilor, a 410 ani de la prima unire politică a tuturor românilor sub conducerea lui Mihai Viteazul, a 190 de ani de la naşterea lui Alexandru Ioan Cuza, a 160 de ani de la naşterea poetului naţional Mihai Eminescu şi, nu în ultimul rând, Zilei Naţionale a României.
Expoziţie de arheologie
„Cunoscând sensibilitatea şi preocupările vasluiene pe tărâmul educaţiei, ştiinţei şi culturii româneşti, am fi înnobilaţi de prezenţa publicului larg, pe care îl invităm cu drag la următoarele activităţi cultural-ştiinţifice şi artistice propuse în cadrul acestei importante sesiuni muzeale“, a declarat Ioan Mancaş, directorul Muzeului Judeţean Vaslui.
Sesiunea a debutat astăzi, în sala de şedinţe a Consiliului Judeţean, cu o serie de comunicări ştiinţifice susţinute de academicianul Alexandru Zub, prof. univ. dr. Mircea Babeş, prof. univ. dr. Gheorghe Buzatu şi actorul Dan Puric.
Cei care au lipsit de la eveniment astăzi, vor avea ocazia să participe la acţiunile programate mâine, în cadrul Secţiei de arheologie, istorie veche şi istorie medievală, în cea de istorie modernă şi contemporană, dar şi în cadrul Secţiei de istoria culturii, muzeologie şi personalităţi. Comunicările vor fi susţinute de arheologi, istorici, muzeografi şi cercetători, atât din ţară, cât şi de peste hotare.
35 de ani de arheologie vasluiană
De asemenea, astăzi şi mâine put