Viitorii părinţi cu venituri impozabile ar putea beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului maximum un an, în loc de doi, însă valoarea minimă creşte la 750 de lei, potrivit proiectului de lege a Asistenţei Sociale, obţinut de EVZ. Sursa: Razvan Valcaneantu
Cei care vor deveni părinţi anul viitor riscă să primească indemnizaţia de creştere a copilului pe o perioadă de maximum un an, faţă de doi, cât este în prezent, se arată în proiectul de Cod Social care va intra în primă lectură în guvern săptămâna viitoare.
Ei vor avea însă dreptul la concediu de creştere a copilului în continuare, încă un an, până când împlineşte copilul doi ani, însă fără plată. În plus, noua strategie socială face distincţie între părinţii care obţin venituri impozabile şi cei care au fie au avut perioada asimilate cu venituri sau fără venituri.
Astfel, părinţii care au avut venituri pentru care au plătit impozit vor primi o indemnizaţie de 85% din media veniturilor obţinute în ultimul an dinaintea naşterii copilului, minimum 750 de lei şi maximum 4.000.
Indemnizaţie de 400 de lei pentru părinţii fără venituri
Cei care au avut în ultimul an indemnizaţie de şomaj, concedii medicale, pensie de invaliditate, au fost în şomaj tehnic, în alt concediu de creştere a copilului sau au obţinut venituri din activităţi profesionale în statele membre ale Uniunii Europene ar putea beneficia de o indemnizaţie minimă egală cu 600 de lei.
Iar, în cazul în care părintele fără venituri, care, de exemplu, intră în concediu de creştere a copilului frecventează, fără întrerupere, cursurile de zi ale învăţământului preuniversitar/universitar, se află în concediu fără plată pentru a participare la cursuri de formare şi perfecţionare profesională sau a terminat serviciul militar, indemnizaţia acordat de stat ar urma să fie de 400 de lei.
În oricare dintre cazuri, cuantumul