Alina Popa (29 de ani), din municipiul Tulcea, a ales să nască la Măcin. Mai mult, dacă ar mai face un copil, tot acesta este Spitalul pe care l-ar alege, şi asta din cauza felului în care a fost primită în acest spital
Este o maternitate care pare desprinsă din sistemului sanitar din România: este singura în care funcţionează sistemul de rooming (mama stă cu cel mic în cameră), şi printre puţinele din ţară în care asistente sunt la dispoziţia pacienţilor minut de minut, secundă de secundă. Femeile din Tulcea vin la Măcin pentru a-şi aduce pe lume copiii.
Pentru proaspetele mămici din municipiu este destul de greu de înţeles o astfel de alegere: până la Măcin ele au de bătut un drum de aproape 100 de kilometri, ceea ce înseamnă mai bine de o oră de mers cu maşina. Toate pentru a naşte într-un oraş al judeţului în care numărul locuitorilor nu sare de 10.000.
Este singura cu sistem de rooming
Alina Popa (29 de ani) a ales să nască primul ei copil la Măcin. A primit „pontul“ de la o verişoară de-a ei, care ştia şi ea tot de la cineva care născuse acolo. Multe mămici din Tulcea se duc la Măcin pentru a naşte în condiţii din cele mai bune, spune ea. Unul dintre criteriile care au stat la baza luării acestei decizii a fost faptul că este singurul spital din judeţ care oferă facilitatea ca mama să stea în aceeaşi cameră cu cel mic.
„Din câte am înţeles, şi spitalul Tulcea pregăteşte un sistem de rooming, dar nu este încă implementat. La Măcin am avut posibilitatea să-l am pe Octav în atenţie tot timpul. Acesta este motivul pentru care am ales să merg până acolo“, spune Alina.
Condiţiile nu sunt, la prima vedere, extraordinare. Nu sunt termopane, sau alte investiţii care să bată la ochi. Este doar un spital normal, foarte curat, şi, cel mai important, cu oameni pregătiţi să facă această meserie.
„La fiecare scâncet de copil vene