Orez cu cinci feluri de brânză şi ciuperci, bruschete la cuptor, chec cu carne, bomboane cu cocos sau supă-cremă de legume. Nu reprezintă meniul unui restaurant sofisticat, ci doar câteva dintre felurile de mâncare pe care le poţi prepara din resturi.
La fiecare masă ne rămân resturi alimentare, pe care de obicei le aruncăm. Aceste rămăşiţe pot fi însă combinate cu alte ingrediente, pentru a găti un nou fel de mâncare savuros. Gătitul din resturi este uşor: tot ce ai de făcut este să deschizi frigiderul, să scoţi tot ceea ce aveai de gând să arunci şi să te apuci de preparat.
“Reciclarea” mâncării nu este un obicei nou şi nici măcar românesc. “Italienii, de exemplu, gătesc risotto, şi dacă nu se consumă tot, prepară arancini, chifteluţe din acest orez, pe care le umplu cu alte resturi, de carne sau legume”, a spus Cristi Roman, pasionat de gastronomie şi fost critic de restaurante.
Ai pregătit mămăligă şi nu s-a mâncat toată? Poţi face lipii, delicioase atât calde, cât şi reci. “Frămânţi 200 de grame de mămăligă cu 400 de grame de făină, până obţii un aluat compact. Rupi din el biluţe mici, pe care le întinzi în foi subţiri şi rotunde, apoi le prăjeşti într-o tigaie de teflon, trei minute pe fiecare parte. Se pot umple cu diferite mezeluri, piept de pui rece sau legume”, a spus Laura Adamache, blogger culinar.
Mai ai în casă doar făină, ouă, puţin ulei şi nişte gem, pe fundul unui borcan? Poţi pregăti rapid clătite. “Clătitele sunt bune şi numai cu sare sau zahăr, dacă nu ai altceva”, este de părere Cristian Borod, bucătar.
Resturile de la friptura de porc de la cină, bucăţile de peşte sau pui, câteva paste, pâinea întărită din coş sau cojile de brânză sunt alimente utile, atunci când ştii cum să le foloseşti. “Se poate refolosi aproape orice, atât timp cât a fost păstrat în condiţii bune şi nu s-a alterat”, a s