E criză de locuri de veci, astfel că tranzacţiile au revenit în forţă. Un reportaj sub acoperire despre preţul cerut pentru a smulge din pământ crucea mătuşii care-a murit. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Un loc de veci se vinde în Capitală la preţ de garsonieră. În Cimitirul Bellu, pe un loc din apropierea Aleii Artiştilor se cer 20.000 de euro. Chiar şi locurile din cele de la periferia Capitalei au fost fie ocupate, fie vândute. "Nu mai sunt. Din câte ştiu eu, mai găsiţi doar la Cimitirul Străuleşti şi în cel de la Domneşti", ne-a îndrumat un administrator de cimitir.
"Dom’le, acu’ e mătuşă-mea acolo"
Am luat fiecare cimitir în parte să vedem dacă mai au locuri libere. "Dacă vreţi la noi, căutaţi la ziar, în rubrica de anunţuri", ne-au îndemnat majoritatea.
MULTIMEDIA VIDEO evz.roVezi mai multe Cum este ştearsă viaţa unui om pentru 1.500 de euro Criza locurilor de veci şi nevoia de bani îi determină pe mii de români să vândă locurile în care sunt îngropaţi părinţii, bunicii sau alte rude apropiate. VIDEO evz.roVezi mai multe Tranzacţii cu locurile de veci Mii de români ajung să vândă locurile în care sunt îngropaţi părinţii, bunicii sau alte rude apropiate. Prin tranzacţie, crucea defunctului este înlocuită şi dispare orice urmă a existenţei acestuia.
Astfel, dacă vrei un loc într-un cimitir din oraş, ai două variante: fie e liber, nefiind încă nimeni îngropat, fie e ocupat şi îl cumperi cu tot cu persoana înhumată acolo. Nimic ilegal.
Autorităţile spun că după 7 ani poţi face deshumarea, iar peste rămăşiţe poţi îngropa pe altcineva. Însă, prin înstrăinarea locului de veci se şterge orice urmă a trecerii prin viaţă a acelui om. Totul e strâns într-un sac, îngropat într-un colţ, iar crucea e smulsă din pământ şi înlocuită cu cea a noilor proprietari.
Nelu vinde un loc de veci în Cimitirul Metalurgiei,