Alina Axinte s-a angajat în cinci locuri ca să îşi poată plăti taxele de studiu la Facultatea de Economie. Universităţile din Iaşi par să nu ţină cont de criză atunci când stabilesc cuantumul taxelor de studiu.
În doar doi ani, Alina Axinte a ajuns din studentă bugetară în situaţia de a nu-şi mai putea plăti taxele. Admisă la buget la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor (FEAA) în 2006, tânăra şi-a menţinut situaţia şi în al doilea semestru, graţie rezultatelor bune. Anul de studiu 2007-2008 a fost însă mai complicat. „Media pe care am obţinut-o atunci era mai mică decât cea care mă putea menţine la buget. Neavând posibilitatea să plătesc taxa de şcolarizare, în valoare de 2.400 de lei, am depus dosar pentru bursa socială, încadrându-mă şi pentru bursa ocazională“, spune tânăra. Dosarul său a fost acceptat şi a putut promova în anul III. Anul următor situaţia s-a agravat. Alina a reuşit să promoveze toate examenele, cu excepţia unuia singur, la Proces Bugetar Public.
Citeşte şi:
Iaşi: Rezidenţiatul, viză pentru Occident. Cea mai bună studentă de la Medicină susţine astăzi examenul (UPDATE)
Iaşi: Tată de boboc: „S-a zis cu economiile pe 5 ani!“
Iaşi: Bal tematic la Facultatea de Horticultură
A adunat banii de taxă într-un an
„Am fost, aşadar, exmatriculată, urmând să mă reînmatriculez următorul semestru, să plătesc taxa de reînmatriculare şi taxa de şcolarizare pe un semestru, în valoare de 1.200 de lei“, spune Alina.
A reuşit să se reînmatriculeze, dar cei 1.200 de lei s-au dovedit a fi prea mult pentru posibilităţile ei financiare. De atunci a început periplul ei după un loc de muncă, pentru a-şi putea achita taxele. Timp de un an nu a putut merge la facultate deoarece a lucrat. „Am fost agent de asigurări, consilier de dialog social, unde câştigam pe baza numărului de chestionare completate, PR şi organiz