Ieri, la ora 16.00, s-a închis oficial Târgul internaţional de carte Gaudeamus 2010.
Patruzeci de minute mai târziu s-a încheiat şi maratonul autografelor de la standul Editurii Adevărul. Un maraton de cinci zile, cu reprize de câte şapte-opt ore în care autorul cărţii „Crimele Revoluţiei" şi-a permis doar o pauză de trei minute pentru a merge la toaletă. A fost un iureş fantastic, în care mii de cititori au validat volumul scris cu multă pasiune şi cu totală bună-credinţă. Bucuria din privirile acelor oameni şi emoţia din glasul lor au fost răsplata supremă pe care o putea primi autorul cărţii.
Au venit oameni de toate vârstele. Extremele sunt impresionante: un autograf a mers către un domn de 103 ani (care - atenţie - încă mai citeşte!), iar altul spre... Dar acest moment trebuie povestit. Un domn şi o doamnă, destul de tinerei, au aşteptat disciplinaţi să le vină rândul. Când au ajuns în faţa autorului, domnul a zis: „Pentru Dominic". Am pus o întrebare suplimentară, pentru a stabili exact cine este destinatarul autografului: dânsul (Dominic) sau dânsa (Dominique)? Doamna din faţa mea a zâmbit şi a zis: „Nici unul, nici altul. Dominic e aici" - şi, desfăcându-şi haina lejeră, a arătat spre burtica proeminentă. Cartea îi este rezervată unui copil - băieţel, zice ecograful - care urmează să se nască peste trei luni.
M-au onorat cu vizita lor, la Romexpo, regizorii Andrei Ujică şi Radu Gabrea, soprana Alexandra Coman, charismaticul poliţist Christian Ciocan (zâmbeşte ca un actor american!), Ioan Onisei de la CNA, cântăreaţa de muzică populară Angelica Stoican, „oamenii de fotbal" Ion Crăciunescu şi Eugen Trică, scriitorii Ioan Groşan, Liviu Antonesei, Vasile Andru şi Olimpian Ungherea, colegii de presă Laurenţiu Manolache, Daniel Nanu şi Silviu Sergiu, mai mulţi colegi de redacţie... M-au impresionat câţiva cititori care au venit de la Râmnicu Vâlce