Biologii de la Agenţia pentru Protecţia Mediului din Focşani au montat camere video în 15 bârloguri din Vrancea, Covasna şi Harghita. Acţiunea are drept scop studierea comportamentului urşilor, dar şi protejarea habitatului acestora.
Un proiect finanţat cu 600.000 de euro de Uniunea Europeană, în cadrul programului „Life Nature", presupune conservarea habitatului urşilor din trei judeţe - Vrancea, Covasna şi Harghita -, unde au fost identificate peste 2.000 de exemplare. Proiectul se va finaliza cu un raport ce va cuprinde rezultatele cercetărilor până în 2013. Specialiştii din cadrul Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Vrancea au instalat de curând camerele video şi senzorii de mişcare, precum şi dispozitivele care indică parametrii climatici din oră în oră.
„Am montat camere video în 15 bârloguri în urmă cu două săptămâni. Sunt prevăzute cu senzori de mişcare. Practic, se activează când intră ursul în bârlog. Le-am pus în carcase metalice în speranţa că nu vor putea fi distruse de urşi. Acum aşteptăm ca ei să intre în bârloguri, dar asta se va întâmpla mai târziu pentru că în acest an vremea s-a menţinut caldă şi ei încă nu au început hibernarea, somnul de iarnă", ne-a declarat Radu Mihai Sandu, consilier la APM Vrancea. În urma observaţiei, se va stabili ce influenţă au asupra animalelor factorii climatici, dar şi care e zona care le prieşte cel mai bine.
Riscuri evaluate
Proiectul mai prevede organizarea şi finanţarea unei echipe de „avocaţi" pentru urşi. Practic, de fiecare dată când reprezentanţii ocoalelor silvice vor cere Ministerului Agriculturii uciderea unui urs pentru că a intrat în conflict cu localnicii din raza habitatului lui, echipa de Evaluare a riscurilor din cadrul Asociaţiei pentru Conservarea diversităţii biologice, parte în proiect, va analiza cazul şi va face recomandările către minister.
„Dacă