O regula destul de cunoscuta spune sa nu mananci alimente care au ingrediente greu de pronuntat. In general e bine sa o urmezi, dar, ca de obicei, exista si exceptii.
Pentru a putea alege in cunostinta de cauza, EatingWell a realizat un top al alimentelor sau ingredientelor care par mai sanatoase decat sunt, evidentiind si cateva substante care par periculoase, dar nu sunt.
Alimente care par mai sanatoase decat sunt
1. Sucurile concentrate
Acestea adauga calorii din zahar la numarul consumat zilnic, avand doar o mica valoare nutritionala, uneori aceasta fiind chiar nula. Acelasi lucru este valabil si pentru siropul de porumb, zaharul invertit, melasa si alte ingrediente care se termina in "-oza", cum ar fi: dextroza, fructoza, glucoza, maltoza, sucroza.
Toate sunt periculoase deoarece aceste zaharuri adaugate maresc riscul de crestere a tensiunii arteriale si a nivelului de trigliceride, care sunt factori de risc pentru bolile de inima.
Recomandat este ca femeile sa nu depaseasca 100 de calorii luate din zaharuri adaugate, iar barbatii sa consume pana in 150 de calorii din acestea.
In ce priveste zaharurile adaugate din alimentele solide, procesate, o solutie ar fi sa te uiti pe lista de ingrediente si, daca observi substantele enumerate mai sus printre primele ingrediente, sa le eviti. De regula, cu cat sunt trecute mai la inceputul listei, cu atat cantitatea folosita din ele la produsul respectiv este mai mare.
2. Uleiul de soia
Acest tip de ulei, alaturi de uleiul de porumb, de bumbac si de cel de sofranel, este bogat in acizi omega-6 care concureaza in organism cu acizii omega-3 (care aduc beneficii inimii si creierului), castigand cei care se afla mai din abundenta. Astfel, cu cat balanta dintre acestia este mai dezechilibrata, cu atat este mai rau.
@N_