Obiectivele stabilite la Copenhaga privind măsurile împotriva încălzirii climatice vor rămâne doar promisiuni dacă nu vor deveni fapte săptămâna viitoare la conferinţa de la Cancun din Mexic, a avertizat Organizaţia Naţiunilor Unite într-un raport, ieri. Sursa: Codrin Prisecaru
''Summitul de la Copenhaga (din 2009 – n.r.) nu va mai fi inutil dacă mergem înainte şi punem în practică obiectivele sale'', a declarat la Helsinki subsecretarul general al ONU şi director al Programul Naţiunilor Unite pentru Mediu (PNUE), Achim Steiner, la publicarea raportului său privind reducerea emisiilor cu efect de seră.
Astfel, pentru a-şi atinge obiectivele de scădere a temperaturii pe glob cu două grade până în 2020, trebuie reduse emisiile anuale de CO2 la 44 miliarde de tone, potrivit ONU.
''Dacă vom continua fără să ne schimbăm obiceiurile, emisiile ar putea atinge 56 miliarde de tone în 2020'', a subliniat responsabilul ştiinţific al PNUE, Joseph Alcamo, într-o videoconferinţă de la Londra.
Diferenţa de 12 miliarde de tone dintre obiectivul ideal şi „cel mai rău scenariu posibil” reprezintă mai mult decât dublul emisiilor anuale ale Uniunii Europene în ansamblu.
E nevoie de sancţiuni ferme
Steiner a adăugat că problemele cele mai importante sunt cele referitoare la eficienţa energetică şi eşecul sectoarelor industriale şi comerciale în ce priveşte aplicarea tehnologiilor cu emisii slabe de carbon. ''Am învăţat în decurs de zece ani că nu putem pur şi simplu să le abandonăm şi că ele depind de o politică de mediu'', a declarat Alcamo pentru AFP.
Din acest motiv ţările reunite la Cancun trebuie să pună în practică un sistem de sancţiuni şi avantaje pentru a încuraja cele 110 state semnatare ale acordului de la Copenhaga să-şi îndeplinească angajamentele.
Miza reuniunii de la Cancun
Comisarul european pentru Politici Climatice, Connnie H