Dacă sunteţi în pragul unui diabet, aveţi tensiunea mare sau probleme cu greutatea, medicii vă sfătuiesc să tăiaţi, rând pe rând, din glucide.
Cei care au probleme cu greutatea ori sunt în pragul unui diabet pot începe să re-nunţe la zahăr. Este un aliment de care organismul nu are nevoie, în condiţiile în care poate asimila suficienţi carbohidraţi din fructe, legume şi chiar din carne. Nutriţioniştii îl numesc „otrava albă" şi spun că este unul dintre alimentele de care adulţii devin din ce în ce mai dependenţi pe măsură ce înaintează în vârstă. Există totuşi soluţii pentru a scăpa de zahărul din dietă.
Mai puţine vizite la dentist
Familia Ionescu, din judeţul Ilfov, a renunţat de aproape patru ani la zahăr şi spune că nu a fost deloc greu. „Soţia mea a fost suspectă de cancer la colon şi a urmat un tratament naturist care îi interzicea consumul de zahăr. De atunci am renunţat toţi la zahăr: şi eu, şi cei doi copii. Acum folosim miere şi câteodată zahăr brun", povesteşte Marian (53 de ani), care se laudă cu un organism rezistent şi cu mai puţine vizite la dentist. După eliminarea zahărului din casă, a urmat sarea. „Folosim doar în cantităţi foarte mici. Mâncăm destul de sănătos acum: mai mult peşte, fără carne grasă, fără mezeluri, chipsuri sau brânză topită", zice Marian.
Nutriţioniştii spun că un exerciţiu bun pentru a renunţa la zahărul din dietă este să începeţi să îl scoateţi din cafea şi ceai. Apoi renunţaţi la sucuri şi, pe cât posibil, la prăjituri. „Nu este un aliment indispensabil în dietă. Obişnuinţa de a consuma zahăr ţine mai mult de gust. Reţineţi însă că zahărul aduce calorii multe şi, totodată, probleme de sănătate: dislipidemie, hipertensiune, creştere în greutate", explică medicul nutriţionist Eduard Adamescu, de la Cabinetul Moşilor din Bucureşti.
Poate fi întârziat diabetul de tip 2
Statisticile arată că peste 1