Pe 4 decembrie, la Sala Radio din Capitala, se vor auzi "cantece de ascultare, despre pastori, picurari, dragoste, dor, instrainare". Intitulat "Grigore Lese si ultimii rapsozi", spectacolul va aduce in fata bucurestenilor muzica taraneasca, nu populara, precizeaza organizatorii. Evenimentul incepe la ora 19:00.
"Pe scena vor urca oameni cu talpile tocite de drumuri, cu maini asprite de munca pamantului, oameni fara dichisuri si podoabe. Singurele lor rafinamente sunt in cantec, pe care il abordeaza cu naturaletea cu care noi bem apa sau respiram". La eveniment vor participa artisti adunati de pretutindeni: Maramures, Rasca, Cogealac. Pe toti i-a gasit Grigore Lese, in preumblarile lui, La portile ceriului", mai spun organizatorii.
Grigore Lese s-a nascut in Tara Lapusului si a trait in sat, dupa obiceiurile taranesti, o buna bucata de vreme. Apoi, a venit la scoli inalte, in Bucuresti. A studiat fagotul la Academia de Muzica "Gheorghe Dima", a aprofundat devenind Doctor in Muzica Summa Cum Laudae. De ani de zile, preda cursul de etnomuzicologie la Facultatea de Litere a Universitatii Bucuresti, realizeaza seria de televiziune "La portile ceriului", la TVR Cultural (Marele Premiu al Asociatiei Profesionistilor de Televiziune din Romania - 2007) si emisiunile "Drumurile lui Lese" la Radio Romania Actualitati, respectiv "Lumea si muzica traditionala" la Radio Romania Cultural.
Grigore Lese crede ca nu putem fi vii, reali, adevarati, daca uitam de unde venim.
"Cred ca un popor care isi uita traditiile este in pericol de a se narui. De aceea cred ca pentru fiecare dintre noi intoarcerea la obarsii este obligatorie. Cred ca spre obarsii urci, nu cobori, caci pentru a-ti putea atinge radacinile trebuie sa-ti inalti sufletul. Cred in sensibilitatea, in emotia si in forta de creatie a poporului meu. Cred cu tarie ca menirea mea