Consiliul de supraveghere al grupului austriac de petrol şi gaze OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a anunţat că nu are motive să îl demită pe directorul general, Wolfgang Ruttenstorfer, în urma acuzaţiilor de insider trading (tranzacţii cu informaţii privilegiate) aduse săptămâna trecută de procurorii din Viena.
Ruttenstorfer (60 de ani) a fost pus sub acuzare în legătură cu o tranzacţie cu acţiuni OMV făcută cu puţin timp înainte ca grupul să anunţe vânzarea acţiunilor pe care le deţinea la grupul ungar MOL. El a respins acuzaţiile şi a arătat că nu va demisiona din funcţie. Contractul directorului general al OMV expiră în luna martie a anului viitor.
"După părerea consiliului de supraveghere, nu există în prezent niciun motiv de a schimba directorul general. Ruttenstorfer este confirmat în poziţia de CEO", se arată într-un comunicat transmis de OMV. Ruttenstorfer, director general al OMV din 2002, ar putea risca cinci ani de închisoare dacă va fi găsit vinovat. Autoritatea de servicii financiare din Austria, FMA, a cerut procurorilor în luna august a anului trecut să-l ancheteze pe Ruttenstorfer în legătură cu o tranzacţie cu acţiuni OMV care era de mai multe luni în vizorul agenţiei.
OMV a raportat, la momentul efectuării tranzacţiei, că Ruttenstorfer a cumpărat acţiuni de 620.000 euro la 23 martie 2009. O săptămână mai târziu, OMV a vândut participaţia de 21% deţinută la grupul ungar MOL, după ce a eşuat în încercarea de a prelua această companie.
Vânzarea pachetului de acţiuni la MOL către compania rusească Surgutneftegaz, pentru 1,4 miliarde euro, a adus o primă de aproape 100% peste cotaţia bursieră a acţiunilor companiei ungare de la acea dată. OMV a ieşit astfel din acţionariatul MOL fără să piardă bani, iar acţiunile au crescut cu 3,3% în ziua în care a fost anunţată vânzarea.
Ruttenstorfer susţine că tranzacţia din 23 marti