În România se fac paşi mici pentru implementarea legislaţiei europene în domeniul surselor de energie regenerabilă, dar autorităţile centrale încă nu conştientizează faptul că o piaţă nereglementată nu poate rezolva problemele. Sursa: Cristian Dogaru
Aceasta este concluzia unui studiu realizat de către Asociaţia TERRA Mileniul III şi prezentat miercuri.
„Autorităţile centrale par a nu conştientiza faptul că suntem o ţară mare în Uniunea Europeană şi nu înţeleg faptul că scadenţa va sosi, iar o piaţă nereglementată nu poate rezolva toate problemele (ca dovadă abundenţa de turbine eoliene în zona Dobrogea care a condus la deschiderea unor proceduri de infringement), se arată în comunicatul de presă al organizaţiei.
„România este un teritoriu interesant pentru energiile regenerabile. Esenţial este că noi avem nevoie de investiţii în economia verde. Acest lucru este o decizie strategică la nivelul Uniunii Europene. Din păcate, în România poţi să ai planuri bine puse la punct, dar lucrurile se pot poticni la nivelul unui directoraş. Cel mai păgubos este să nu dai un răspuns clar investitorilor”, a subliniat ieri ministrul Mediului.
Monopolul companiilor mari
În sectorul regenerabil guvernul încurajează atât monopolul natural cât şi monopolul unor firme mari ale căror nume sunt deja bine stabilite pe piaţa de energie din România, fără să dea şanse firmelor mai mici sa devină actori pe aceasta piaţă, susţin reprezentanţii asociaţiei TERRA Mileniul III.
Pe lângă asta, autorităţile române găsesc în reglementările europene scuza cea mai avantajoasă pentru a complica un sistem în care birocraţia atinge deja un nivel extrem de înalt, mediul economic având opinii divergente în legatură cu modificarea acestor mecanisme.
„Ori de câte ori identificăm disfuncţionalităţi în legătură cu sectorul energiilor regenerabile, autorităţile centrale române pu