În urmă cu mai bine de un secol, profesorul Radu Corbu a iniţiat primul regulament al jocului. Pe vremea lui Cuza, brăilenii organizau concursuri de tir, iar în timpul lui Carol I, întreceri de „oină, athletism, foot-ball şi gimnastică".
Pionier al jocului de oină, Radu Corbu organiza, la 1898, întreceri sportive în Parcul Monument. Regulamentul creat de el e valabil şi astăzi. Profesorul Corbu a creat „Parcul Sportiv din Grădina Monument". În Monument se practică sport şi astăzi, datorită dascălului brăilean.
Aproape uitată de conaţionali, «oina» a devenit disciplină sportivă datorită lui Radu Corbu, vreme de peste patru decenii profesor de sport la cel mai vechi liceu din Brăila, actualul Colegiu Naţional „Nicolae Bălcescu". Cu peste o sută de ani în urmă, brăilenii câştigau trofee la oină.
„Păstrăm în instituţia noastră documente care atestă faptul că Brăila s-a aflat între primele oraşe din ţară în care oina a fost declarată, oficial, sport. Pe 18 iunie 1899, spre exemplu, Liceul «Nicolae Bălcescu» solicita Primăriei organizarea, în Grădina Monument, a unei solemnităţi, cu ocazia câştigării trofeului la concursul de oină desfăşurat în capitală. Românii datorează profesorului Radu Corbu existenţa sportului naţional, organizat ca şi disciplină sportivă de către dascălul brăilean", a precizat Ştefania Botez, consilier în cadrul Arhivelor Naţionale - Brăila.
Cine a fost Radu Corbu
Născut în 1864, în comuna brăileană Urleasca, Radu S. Corbu a absolvit Seminarul Central din Bucureşti, Şcoala de Gimnastică şi Arme a Regim. 13 Dorobanţi Brăila, Şcoala „Societăţii Române de Arme, Gimnastică, Dare la Semn şi Nataţiune" şi Şcoala Superioară de Ştiinţe de Stat Bucureşti, între 1883-1897.
„Animator al mişcării sportive brăilene, Radu S. Corbu este pionier al jocului de oină şi al învăţământ