AGRICULTURĂ ECOLOGICĂ. La 23 de ani, Mihai Petruş, un absolvent de Agronomie, are în grijă 3.000 de "găini fericite", ce produc zilnic 2.400 de ouă care în cel mult două săptămâni vor ajunge pe rafturile magazinelor din ţară. Sursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCUSursa: VLAD STĂNESCU
1 /.
EVZ prezintă astăzi un alt reportaj din proiectul "Idei pentru România 255". Participă la concursul organizat de EVZ şi MCSI pentru a câştiga un laptop şi pentru a afla mai multe despre importanţa investiţiilor IT&C în comunităţile mai puţin dezvoltate din România.
Pornită recent, Societatea Comercială Eco Vial Prest din Călăraşi este cea de-a patra fermă cu ouă bio din România. Un tânăr de 23 de ani, absolvent al Universităţii de Agronomie, se ocupă de cele 3.000 de găini, ale căror ouă vor ajunge în maximum două săptămâni pe rafturile magazinelor.
"Deocamdată ouăle se vând pe plan local pentru că sunt prea mici. Oul trebuie să aibă între 53 şi 63 de grame pentru a primi autorizaţie de vânzare pe piaţa naţională", spune Mihai Petruş, unul dintre copiii inginerului Aurel Petruş care deţine fosta fermă CAP din comuna Ştefan cel Mare din judeţul Călăraşi. La fermă, găinile sunt libere, nu stau în cuşti, iar conform normelor europene ele sunt şase pe metru pătrat în hală, spune tânărul. Mai mult, fiecare găină iese afară, având la dispoziţie o curte de 1,2 hectare.
Acestea sunt o parte infimă din cele 1.300 de hectare - care fac din fermă cea mai mare ca suprafaţă din România - pe care se întinde proprietatea familiei Petruş. Pământurile sunt date în arendă şi majoritatea sunt cultivate cu grâu, floarea soarelui, porumb, soia şi mazăre, folosite pentru a pregăti hrana găinilor.
Acum păsările au doar 21 de săptămâni şi de-abia la 23 de săptămâni încep să facă ouăle la dimensiunea prevăzută în standardele