Luna aceasta, gastronomia franceză a fost inclusă în patrimoniul cultural nematerial al umanităţii. Sau mai, precis, a fost sacralizat ca o valoare universală ceea ce francezii numesc „le repas gastronomique” – eu personal aş traduce această expresie prin „arta de a lua masa”.
Putem spune că avem de-a face cu o adevărată premieră mondială întrucât este efectiv pentru prima dată când UNESCO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură ia o astfel de decizie, adică include o practică de ordin culinar şi gastronomic în panteonul valorilor care merită apărate şi conservate. Decizia a fost luată în cursul unei reuniuni, la Nairobi, în Kenya, a comitetului interguvernamental al organizaţiei, care a analizat de altfel şi alte „dosare”. Merită reţinut că patrimoniul cultural nematerial al umanităţii a fost creat în urma unei convenţii semnate în 2003 şi ratificate la această oră de 132 de ţări. Un număr de 178 de practici culturale sau de obiceiuri tradiţionale au fost înscrise până în prezent pe această listă care nu trebuie confundată cu lista monumentelor istorice care există din 1972.
Franţa este fără îndoială mândră în acest moment că tradiţia sa lergată de servitul mesei devine patrimoniu al umanităţii. Pentru că nu este vorba atât de bucătăria franceză, ci de un asamblu: de raportul pe care îl au francezii cu hrana, cu calitatea produselor, cu maniera de a fi gătite dar şi cu maniera de a fi prezentate la masă precum şi cu modul în care se serveşte masa, într-un context de grijă pentru aspectul estetic al acestor momente cotidiene. Franţa este ţara care a inventat „arta de a trăi” dar şi arta de a mânca. Pentru un francez a lua masa nu înseamnă doar a îngurgita nişte alimente... A lua masa înseamnă un moment de socializare, un moment de contact cu frumosul, o călătorie în lumea gusturilor, un schimb de idei, o ceremonie în cerc res