Producatorii agricoli ieseni sustin ca anuntul patronatului din panificatie privind cresterea pretului la paine cu 15% din cauza importului de grau este de neinteles. Agricultorii spun ca nu este necesar importul de grau pentru consumul de pe piata interna, iar cresterea de pret produsa pe piata graului in timpul verii s-a resimtit deja in pretul painii. "Probabil au alte costuri pe care vor sa le acopere, dar nu se poate vorbi despre lipsa graului de panificatie. Exista grau romanesc suficient pe piata, in depozitele en-gross-istilor si la producatori si, de aceea, eu nu le inteleg rationamentul privind importul de grau pentru panificatie. Eu am avut, pe mai multe societati, 400 hectare de grau si am recoltat 4.500 - 4.700 kilograme la hectar. Jumatate din cantitate am vandut-o catre depozite cu 70 bani kilogramul si jumatate este samanta", a declarat Vasile Lungu, unul dintre producatorii agricoli ieseni.
Grau suficient pana la urmatoarea recolta
Un alt om de afaceri din domeniul agricol, Vasile Popistasu, crede ca graul aflat inca in hambare poate acoperi necesarul de consum fara a se apela la importuri. "Ei spun ca importa, dar mult grau este inca la producatori si la populatie. Eu am cultivat anul acesta doar 20 hectare cu grau, dar mai am inca opt tone in hambare. Daca brutarii au nevoie, au de unde cumpara de pe piata romaneasca", sustine Popistasu. Seful Directiei pentru Agricultura se arata, la randul sau, nedumerit de anuntul patronatului Rompan privind cresterea pretului la paine cu 15%. "Avem suficient grau, chiar de buna calitate, si nu inteleg de ce au anuntat cresteri de pret la paine din cauza importurilor. Din datele noastre, judetul Iasi se poate hrani pana la urmatoarea recolta fara probleme, iar aceeasi situatie e in toata tara. Probabil vor scumpi painea, pentru ca producatorii sunt uniti, dar vor trebui sa scada pr