Costel, 30 de ani, Mangalia: Pentru că nu stau foarte mult timp pe acasă, gătesc destul de rar şi, în general, mă axez pe meniuri care se prepară rapid. Folosesc destul de mult amestecurile mexicane de legume şi aş vrea să îmi spuneţi cât de nutritive sunt acestea?
Sunt asemeni oricăror legume congelate. Aş spune că mixurile de legume sunt o opţiune destul de bună pentru cei care nu au mult timp la dispoziţie. Este important să vă asiguraţi că nu au fost decongelate şi apoi recongelate, respectiv că nu li s-a întrerupt lanţul de frig. Puteţi face asta uitându-vă printre legume după bucăţi mari de gheaţă. Astfel, dacă mazărea, porumbul, conopida, fasolea verde sunt în stare bună şi nu sunt pline de gheaţă, le puteţi consuma cu încredere. De asemenea, fiţi atent la termenul de valabilitate. Nu le cumpăraţi pe cele care expiră în câteva zile, chiar dacă sunt la promoţie. Atunci când le preparaţi, vă sfătuiesc să folosiţi întreaga cantitate şi să nu mai puneţi nimic la congelator. Aceste legume sunt curăţate, spălate, aşa că este bine să nu le lăsaţi să se decongeleze, ci să le puneţi direct în supa sau în mâncarea pe care o gătiţi. Altfel, îşi pierd din valoarea biologică.
Larisa, 35 de ani, Bucureşti: Mi-am cumpărat de curând, dintr-o ceainărie, trei pachete de ceai, dar nu am văzut că mai sunt trei zile şi expiră. Le mai pot folosi?
Atât ceaiul negru, cât şi cel verde sau cel de fructe au un termen de valabilitate mai mare decât cel inscripţionat pe pachet. Este posibil să nu mai aibă aceeaşi aromă, să se fi oxidat din uleiuri, fructele să nu mai aibă aceleaşi calităţi senzoriale, dar, în rest, nu prezintă nici un pericol pentru sănătate. Important este ca plantele să fi fost păstrate în locuri uscate, să nu aibă mucegai ori arome dezagreabile. Dacă sunt în stare bună, puteţi consuma inclusiv fructele din ceai. Nu trebuie să vă faceţi probleme, î