PROIECT În 2012, cetatea Rupea din localitatea cu acelaşi nume, va fi redată circuitului turistic, fiind reabilitată cu fonduri europene. Sursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian CocoloşSursa: Octavian Cocoloş
1 /.
EVZ prezintă astăzi un alt reportaj din proiectul "Idei pentru România 255". Participă la concursul organizat de EVZ şi MCSI pentru a câştiga un laptop şi pentru a afla mai multe despre importanţa investiţiilor IT&C în comunităţile mai puţin dezvoltate din România.
De pe Dealul Cohalmului, pe drumul care leagă Braşovul de Sighişoara, cetatea săsească din Rupea veghează asupra zonei, într-o ţinută sobră, aproape austeră. Construită în secolul al XIV-lea, cetatea, acum în paragină, va fi reabilitată şi redată circuitului turistic naţional şi internaţional în 2012.
Acesta este obiectivul primarului din localitate, Flavius Dumitrescu, care din 2002 încearcă să obţină fonduri pentru renovarea cetăţii istorice. În 2005, proiectul edilului a primit undă verde şi din aprilie 2010 accesul în cetate a fost interzis, iar aceasta a intrat în reparaţii.
Contractarea a fost făcută pe 30 de milioane de lei – fonduri europene – iar la licitaţia pentru execuţie au rămas 20 de milioane, fără TVA, explică edilul. Astfel, monumentul istoric va intra în renovare completă, la trei niveluri. Pe de o parte, spune primarul, vor fi făcute lucrări de infrastructură, atât de canalizare, electricitate şi apă, cât şi de drumuri de acces şi renovarea pavelelor istorice. Iar pe de altă parte, cetatea va fi restaurată complet.
Adevărul istoric se pierde în legendă
Cetatea Rupea – Räppes în dialectul săsesc şi Reps în germană – a fost cetate dacică, purtând numele de Rumidava