În cursul lunii noiembrie, au fost finalizate două lucrări de apărare împotriva inundaţiilor pe râul Siret, respectiv „Dig mal drept râu Siret aval UHE Galbeni, judeţul Bacău” şi „Dig mal drept râu Siret aval UHE Răcăciuni, judeţul Bacău”, anunţă Administraţia Naţională Apele Române. Sursa: Marian Păvălaşc
Cele două lucrări au fost promovate şi finalizate de Apele Române în urma inundaţiilor din anul 2008 şi au fost împărţite în două etape, prima etapă fiind finalizată în anul 2008, iar a doua etapă, în 2010.
Prima lucrare este amplasată pe malul drept al râului Siret, pe raza comunei Fărăoani, în coada lacului de acumulare Răcăciuni şi a constat în realizarea de consolidări de mal pe o lungime de 478 metri, în valoare de 290.687 euro. Cea de-a doua lucrare este amplasată pe malul drept al râului Siret, pe raza comunei Orbeni, în coada lacului de acumulare Bereşti şi a constat în realizarea de consolidări de mal pe o lungime de 500 metri, în valoare de 322.607 euro.
Acum două zile, în localitatea Suplacu de Barcău, a avut loc recepţia finală a acumulării permanente. Investiţia a fost finanţată din bugetul de stat şi din fondurile Băncii de Dezvoltare a Consiliului Europei, în valoare de aproximativ 36 milioane euro. Barajul are o lungime de 1.725 metri, înălţime de 11 metri şi o lăţime de 6 metri. Acumularea are un volum maxim de 15 miloane de metri cubi de apă şi se întinde pe o suprafaţă de aproximativ 230 ha.
Principalul obiectiv al acestei lucrări este apărarea împotriva inundaţiilor, prin asigurarea tranzitării debitelor mari în caz de viituri. Totodată, acumularea va avea rol şi de alimentare cu apă în sistem centralizat a 23 de localităţi din mediul rural, din raza comunelor Suplacu de Barcău, Balc, Abram şi Abrămuţ. Lucrarea are şi un important caracter transfrontalier.