Statul poate face şi alt tip de politică pentru încurajarea natalităţii, nu trebuie neapărat să suţină doi ani de concediu maternal plătit, a declarat fostul ministru al Finanţelor, Sebastian Vlădescu, adăugând că e nevoie de reducerea cheltuielilor sociale. Sursa: OCTAVIAN COCOLOŞ
"Orice reducere de cheltuieli sociale este utilă. Toate au fost exagerate până acum. Poţi face alt tip de politică, nu cu doi ani de concediu maternal plătit", a afirmat Vlădescu, rugat de jurnalişti să comenteze planul guvernului de reducere a perioadei de concediu maternal la un an.
Nici UDMR nu este de acord cu măsura de reducere a concediului maternal, are ar dori mai degrabă reducerea valorii maxime a indemnizaţiei.
În prezent, Guvernul analizează cinci variante de modificare a legii privind perioada de acordare a concediului maternal şi a cuantumului indemnizaţiei.
Ministerul Muncii a propus reducerea perioadei de concediu de creştere a copilului la 12 luni şi acordarea unui stimulent lunar de 500 de lei, începând cu luna a şaptea până la împlinirea perioadei de 24 de luni, dacă mamele se întorc mai devreme la serviciu.
La şedinţa de guvern de astăzi, Executivul a amânat până luni luarea unei decizii, iar premierul Emil Boc a declarat că va decide durata concediului maternal şi valoarea indemnizaţiei pentru mame abia după finalizarea dezbaterii publice şi după discuţiile din Coaliţie.