Fosta parte comunista a Europei, inclusiv Romania, are in continuare o mare problema cu copiii abandonati. Centrele de plasament sunt pline de copii ai caror parinti au ales solutia extrema a abandonului.
La ce ar putea duce, in aceste conditii, masura de limitare a concediului postnatal, in Romania, din moment ce orfelinatele sunt deja pline, iar cresele au devenit insuficiente?
Problema abandonului este in continuare de actualitate si in Cehia, despre care se spune ca a depasit demult perioada de tranzitie, unde exista 22.000 copii institutionalizati, informeaza Deutsche Welle.
Intr-adevar, aici sunt inclusi si copiii cu deficiente fizice sau mentale, dar cert este ca abandonul juvenil reprezinta un fenomen in crestere.
Doar 4% dintre copiii institutionalizati au ajuns la orfelinate in urma unor decizii ale autoritatilor, restul fiind aici numai cu acordul si din dorinta parintilor.
Familie gazda? Un cuvant putin cunoscut
In Occident, exista demult o traditie a familiilor gazda. Numai in anul 2005, 9.000 de copii din Germania au fost plasati in afara cercului familial.
De unde vin acesti copii? Ei provin din familii aflate in situatii de criza, acolo unde exista violenta, droguri sau saracie.
Intotdeauna vor fi parinti care se vor afla in imposibilitatea de a-si indeplini atributiile, de aceea societatea a creat un sistem in care copii sa fie plasati in alte familii si nu in centre de plasament.
Intr-un oras mic precum Salzburg, de exemplu, aproximativ 300 de copii sunt crescuti in astfel de familii adoptive. In Republica Ceha, exista aproape 5.000 de familii de genul acesta.
Acest concept necesita insa si schimbarea mentalitatilor vizavi de gazduirea unui copil strain alaturi de cel biologic.
Este nevoie de toleranta si intelegere, deo