Este cunoscut faptul ca francezii se lauda, printre altele, cu faimoasele lor madlene.
Acele prajituri mici, teribil de ispititoare, din aluat pufos in interior si crocant pe margini. Noi recunoastem aceste delicii mai mult sub denumirea de briosa, de altfel termenul apare ca si sinonim in Dictionarul Explicativ al Limbii Romane. "Madlena" este un substantiv feminin, un frantuzism care inseamna "Prajitura din coca cu oua si unt: briosa" si provine din cuvantul "Madeleine", scrie French Property.
Mic istoric
Si daca la noi in comert se gasesc sub forma de...briose cu cacao sau de biscuiti de sampanie cu crestaturi, sau chiar sub forma de fursecuri cu ciocolata, ei bine la origine aceasta prajitura arata ca o barcuta, dar bombata la mijloc.
Apoi a luat forma unei scoici si asa a si devenit populara. Una dintre legendele care se leaga de istoricul acestei embleme dulci, caci multe povestioare s-au "copt" in jurul prajiturii, este cea legata de o tanara servitoare pe nume Madeleine. Fata se afla in slujba lui Stanislas Leczinski, regele detronat de Polonia, care devenise duce de Lorena.
Potrivit traditiei din aceasta regiune, tanara a trebuit sa inlocuiasca prajiturile ce purtau numele stapanului sau, niste produse de patiserie, si sa pregateasca altceva in locul lor pentru un banchet regal care se tinea in orasul francez Commercy.
Si cum singura reteta pe care o stia de la parintii ei era cea de aluat moale si pufos ca un fulg, fata a copt o multime de astfel de prajiturele, care s-au dovedit a fi extrem de apreciate de catre oaspetii ducelui. Ca sa o rasplateasca pentru efortul ei, dar mai ales pentru ca desertul cunoscuse un asa succes, Stanislas a decis sa numeasca micuta prajitura dupa numele credincioasei servitoare: Madeleine.
Proust si Madeleine
Printre personalitatile m