Dupa ce a tiparit 110 miliarde de dolari in banconte de 100 de dolari, Guvernul american si-a dat seama ca exista un defect de fabricatie, intreaga suma fiind inutilizabila.
Programata initial pentru punerea in circulatia din februarie 2011, noua banconta a fost intens laudata de Departamentul de Trezorerie si Rezerva Federala, potrivit CNBC.
In momentul in care au prezentat-o, reprezentantii Fed sustineau ca noua tehnologie 3D Security va proteja bancnota de eventualele operatiuni de falsificare. Procesul de tiparire s-a dovedit atat de complex, incat a aparut o problema de ordin tehnic in urma careia cele 1,1 miliarde de bancnote tiparite pana acum nu vor putea fi puse pe piata.
Valoarea nominala totala a banconetlor inutilizabile, 110 miliarde dolari, reprezinta mai mult de 10% din intreaga aprovizionare a monedei americane pe planeta, care, a declarat o sursa guvernamentala, este de 930 miliarde dolari.
Momentan, banconetle inutilizabil sunt stocate in seifuri, iar autoritatile se gandesc la o posibilitate de a pune aceaste bancnote pe piata monetara, gestionarea unei astfel de sume, putandu-se intinde pe o perioada de 20 sau chiar 30 de ani.
Pe de alta parte, contribuabilii americani au platit o suma enorma, 12 centi pentru fiecare bancnota, dublu fata de suma normal, pentru procesul de tiparire al noilor bancnote. Astfel, americanii au platit, in total, 120 de milioane de dolari pentru 1,1 miliarde de bancone care nu pot fi utilizate.
Problema nu a fost dezvaluita publicului pana acum, desi la data de 1 octombrie a fost trimis un comunicat de presa in care se spunea ca data in care noua bancnota va fi pusa pe piata va fi amanata din cauza unor probleme minore.
Dupa ce a tiparit 110 miliarde de dolari in banconte de 100 de dolari, Guvernul american si-a dat seam