Situaţia în care a ajuns Spitalul Clinic de Urgenţă Galaţi este strigătoare la cer. Conturile sunt goale, farmacia deasemenea, personalul este insuficient, materialele sanitare lipsesc şi ele cu desăvârşire şi pacienţii dorm câte doi în pat la Oncologie. O mini-secţie cu 10 paturi, pentru mii de bolnavi de cancer!
Media zilnică a bonavilor care trec pragul secţiei pentru terapie cu radiaţii este de 60 pe zi. Dintre aceştia, cel puţin 25 au nevoie de internare.
„Avem doar 10 paturi în cadrul secţiei de Oncologie. Vin oameni cu stări avansate ale bolii care nu pot fi chemaţi în fiecare zi, pentru tratament. În plus, avem pacienţi din patru judeţe, aici fiind singurul aparat de Radioterapie din regiune. Ne descurcăm foarte greu. Dorm câte doi în pat. Nu avem ce face. Nu sunt paturi”, spune dr. Laura Rebegea medic primar Oncologie – Radioterapie.
De-a lungul timpului s-au încercat tot felul de variante pentru a putea rezolva cât de cât această problemă. Una dintre ele a fost aceea de a interna o parte de bolnavi în alte secţii, în schimb soluţia nu s-a dovedit a fi cea mai eficientă.
„Nu putem să-i urmărim aşa cum trebuie pe aceşti pacienţi. Suntem doar doi medici şi fizic nu avem cum. Au mai fost câte doi la Ginecologie, cinci la O.R.L., trei la Oncologie. Nu poţi supraveghea pacienţii împrăştiaţi în toate secţiile spitalului”, mai spune dr. Laura Rebegea.
Tratamentul unui astfel de pacient bolnav de cancer durează şi câte două luni, ceea ce face ca paturile secţiei să fie în permanenţă supra aglomerate.
„Trebuie respectate anumite etape ale tratamentului la radioterapie. Sunt pacienţi care stau internaţi şi câte opt săptămâni”, declară dr. Rebegea.
Situaţia cu care se confruntă medicii de la Galaţi este una aparte în timp ce la Oradea sau la Braşov există câte 30, respectiv 25 de paturi î