Trei din patru români merg mai rar la restaurante din cauza crizei, iar 60% plătesc mai puţin de 50 de lei la o ieşire, în timp ce una din cinci persoane declară că nu a luat masa în oraş în ultimele şase luni, potrivit unui sondaj
Bărbat, singur, până în 29 de ani, salariat, dar cu venituri sub medie, acesta este portretul-robot al românului care iese frecvent la baruri şi restaurante, potrivit unui sondaj online realizat de bursadereclama.ro. Conform studiului, din cauza crizei, trei din patru români ies mai rar în oraş, în timp ce una din cinci persoane recunoaşte că nu a mai mâncat la restaurant în ultimele şase luni.
Cât cheltuie românii
Doar 5,6% dintre respondenţi îşi permit o ieşire la restaurant în fiecare zi, 28,5% - săptămânal, 25,2% - cel puţin o dată pe lună şi peste 40% - cel puţin o dată la trei luni, relevă cercetarea. În ceea ce priveşte valoarea medie a consumaţiei la cea mai recentă ieşire în oraş, a fost de 82,9 lei, însă există o discrepanţă mare între diferitele categorii de clienţi, în condiţiile în care aproape 60% dintre respondenţi declară că au plătit sub 50 de lei. Un sfert dintre participanţii la sondaj au cheltuit la ultima ieşire între 50 şi 100 de lei, în timp ce 17% au plătit peste 100 de lei.
73% dintre români merg la restaurant în weekend
Cele mai populare în rândul românilor sunt pizzeriile, 42,2% dintre români preferându-le, fiind urmate de restaurantele cu specific local/internaţional (29,7%) şi de fast-food (24,5%). Cei mai mulţi respondenţi afirmă că factorul dominant în alegerea unui restaurant este calitatea mâncării (65,1%), preţul fiind al doilea criteriu determinant (46,9%). Calitatea servirii şi ambianţa contează în alegerea restaurantului pentru mai mult de o treime dintre respondenţi. În ceea ce priveşte obiceiurile de consum, 5% dintre cei chestionaţi spun că preferă băuturi spirtoase tari