Preşedintele Traian Băsescu,"încântător, dar problematic",deşi are imaginea ştirbită din cauza scandalurilor,şi-ar putea face o revenire pe scena politică, precum Putin, ca premier al ţării, după încheierea mandatului său în 2014, scrie The Economist într-un articol despre "dezamăgitoarea Românie", citat de NewsIn.
O radiografie a societăţii româneşti, articolul, intitulat "Găuri şi colţuri", vorbeşte despre minusurile României - starea proastă a infrastructurii, diferenţa între vorbele şi faptele autorităţilor, netransparenţa cadrului juridic pentru investitori, dar mai ales sistemul judiciar, unde încă sunt mari probleme. "Pe hârtie, legile sunt tot mai mult la standarde europene. În practică, rezultatele sunt imprevizibile", scrie The Economist. De asemenea, prestigioasa revistă britanică afirmă că "cea mai mare problemă în sistemul judiciar al României este greutatea de a îndepărta judecătorii ignoranţi, incompetenţi sau chiar de-a dreptul corupţi". Despre acordul cu FMI, The Economist spune că "este o binevenită cămaşă de forţă externă pentru politicienii divizaţi şi ezitanţi". Articolul o remarcă şi pe Elena Udrea, "blonda bogată şi plină de viaţă de la turism", şi afirmă că, indiferent de opţiunea românilor, Băsescu are cei mai mari fani în străinătate şi ar fi votat fără şovăială de georgieni, pentru că a rămas unul dintre puţinii lor aliaţi.
Stabilitatea este mai bună decât criza şi colapsul, scrie The Economist vorbind despre situaţia economică a României şi amintind că în entuziasmul creşterii economice înregistrate după aderarea la UE, "România a călcat pe acceleraţie, acolo unde un guvern prudent ar fi pus mai degrabă frână" şi aşa a ajuns la un deficit bugetar uriaş, fiind nevoită în 2009 să împrumute 20 de miliarde de euro de la FMI. Articolul prezintă măsurile dure de austeritate luate în urma acordului cu FMI, care, spune autorul, "a c